Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Виновен за фалита на КТБ е Цветан Василев, категоричен е Йордан Цонев Архив Дир.бг
Цонев: Държавата спечели от КТБ 105 млн. лв.
Георги Брандийски - 12 юли 2017, 10:10
Държавата е спечелила от КТБ 105 млн. лв., обяви сензационно пред bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев.
Според него в публичното пространство се шири неистината, че бюджетът е платил 3,5 млрд. лв. за фалита на КТБ.

"Това е абсолютна неистина”, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, по думите на когото държавната хазна не само не е ощетена, а е на плюс.

„Бюджетът даде 1,650 млрд. лв. заем на Фонда за гарантиране на влоговете – това е застрахователно образование, в което банкерите се застраховат с пари от печалбата си. Тези 1,650 млрд. бяха дадени с фиксирана лихва от 2,95% лихва. Сега остава да се върнат още остават 500 млн. Но 105 млн. бяха спечелени от лихвите – така че не само, че не е ощетен бюджетът, а е на печалба”, заяви Цонев.

По думите на Цонев парите са дадени от печалбите на банките, а не от бюджета.

Депутатът обаче пропусна да спомене, че реално парите все пак са дадени от българските граждани, които плащат няколко пъти по-високи лихви по кредитите си и именно с тези пари банките финансират ФГВБ.

Цонев, който в миналото оглавяваше финансовата комисия в парламента, коментира и т.нар. „Втора стенограма” за КТБ, която беше разсекретена от президента. Тя отразява разговор при Росен Плевнелиев, проведен на 14 юли – седмица преди очаквания срок за отваряне на КТБ, затворена от БНБ месец по-рано.

„Там се разискваха два сценария: първият, по закон – влизане в несъстоятелност, отнемане на лиценза и начало на изплащането на депозитите от Фонда за гарантиране на депозитите 20 дни по-късно. Вторият сценарий беше банката да бъде разделена на „добра” и „лоша, за да се спасят активите. Това означаваше национализиране на банката, но в България нямаше закон за това”, обясни той.

„Ние, ДПС, предложихме втория вариант – банката да бъде разделена на две по европейската практика, а лошите активи да бъдат отделени в „болна” банка”, посочи Цонев. По думите му така са щели да се изразходват същите средства – 3,5 млрд., но банката е щяла да бъде спасена.

Той даде пример с португалската банка „Ешпириту санту”, която е била в подобна ситуация, но е била спасена и оставена да функционира, а по-късно е била продадена от Португалия на китайски инвеститор за по-висока с половин милиард евро цена от сумата, нужна за спасяването ѝ.

„Атанас Мерджанов, Михаил Миков и Румен Гечев бяха против, а ДПС държеше на тази позиция, защото здравите активи щяха да останат и депозитите щяха да останат”, посочи Цонев.

Виновен за фалита на КТБ по думите му е Цветан Василев, а за това, че БНБ е твърдяла, че банката му е в добро състояние – вече двама шефове на надзора в Централната банка са с обвинения.

„Аз не знам какво е правил той в банката си. Много срещи съм имал и с него, и досега ходя при банкери. По това време – като председател на бюджетната комисия, имах инициатива, която прерасна в закон – да намалим натиска над клиентите… Служебни са ми били посещенията, частни посещения се правят в ресторанти, по кафенетата по домовете. Всичките ми срещи (в офиса на Василев – б.ред.) са били служебни”, заяви Цонев.

Той отрече да е имал пари в КТБ – нито лични, нито на ДПС.

„Според мен за фалита ще бъдат обвинени истинските виновници. Главният прокурор обеща до 20 юли да бъде внесен обвинителният акт, който бил от 15 хил. страници - така прочетох в медиите”, добави той.


Още от Банкови
Нова българска възпоменателна монета пуска БНБ в обращение от 27 ноември 2017 година Българската народна банка (БНБ).
infostock.bg - 24 Ноември 2017, 13:31
От 27 ноември Българската народна банка пуска в обращение нова сребърна възпоменателна монета.
- 24 Ноември 2017, 12:56
В края на октомври 2017 г. депозитите на неправителствения сектор са 71.104 млрд. лв. (72.5 на сто от БВП), и на годишна база се увеличават с 6.7...
- 24 Ноември 2017, 08:28
Всички от Банкови
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2017 Dir.bg. All rights reserved.