Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис ще бъде основният преговарящ с ЕС БТА
UK бизнесът: Икономиката в преговорите за Брекзит
Георги Брандийски - 19 юни 2017, 16:09
Британските работодатели призоваха днес Лондон да постави икономиката начело на приоритетите в преговорите на започналите днес преговори за Брекзит.

"Всички заедно призоваваме правителството да постави икономиката на първо място при започването на формалните преговори за излизането на Великобритания от Европейския съюз", посочват в отворено писмо ръководителите на пет работодателски организации - Британската търговска камара, Конфедерацията на британската индустрия (CBI), Федерацията на работодателите от машиностроенето (EEF), Федерацията на малкия бизнес и Института на директорите (IoD), съобщава АФП, цитирана от БТА.

Британският министър на Брекзита Дейвид Дейвис и главният преговарящ на Европейската комисия Мишел Барние започват днес в Брюксел преговорите за Брекзит, поискан от близо 52 процента от британците на референдум преди година.

"Деловата общност приема изцяло това решение", припомнят авторите на писмото, макар че преди вота мнозинството от бизнеса се обяви за оставането на Великобритания в ЕС. За да може това оттегляне да протече по най-добрия начин за икономиката на страната, работодателите призовават за преходен период, който да позволи на Обединеното кралство да продължи да се възползва от предимствата, свързани от принадлежността от общия пазар и митническия съюз "до постигането и задействането на окончателно споразумение".

Те настояват също така споразумението да бъде постигнато бързо, за да се дадат уверения на 3,6 милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, както и на 1,2 милиона британци, отишли в другите 27 страни от ЕС.

Що се отнася до крайното споразумение работодателите призовават също така за "търговия със стоки без митнически бариери" между Великобритания и ЕС", както и за система "на еквивалетност и взаимно признаване на нормите" между двете страни, за да се благоприятства търговията със стоки и услуги - включително финансовите услуги на лондонското Сити.

Освен това работодателите искат страната да продължава да се възползва от вече сключените от ЕС споразумения за свободна търговия. От месеци консервативната министър-председателка Тереза Мей непрестанно посочва, че Великобритания ще напусне общия пазар и митническия съюз в рамките на "твърд" Брекзит, перспективата от което изобщо не се харесва на деловите среди.

След изборното поражение на Тереза Мей на парламентарните избори обаче позицията на правителството може да се промени в зависимост от съотношенията на силите в Консервативната партия и спрямо лейбъристите, които набраха сили след изборите и като цяло подкрепят "по-мек" Брекзит.


Още от Бизнес
Американската компания за електромобили „Тесла“ и космическата „Спейс екс“ изтриха страниците си във Фейсбук след пост в ...
БНР - 23 Март 2018, 19:21
Съветът на директорите на „Газпром“ избра Михаил Путин за заместник-председател на управата на компанията за срок от 5 години, съобщава „Комерсант“.
- 23 Март 2018, 18:02
Съветът на директорите на „Газпром“ избра Михаил Путин за заместник-председател на управата на компанията за срок от 5 го...
БНР - 23 Март 2018, 17:00
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.