Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
ЕЦБ твърди, че излишъкът е започнал да се свива през втората половина на миналата година Архив Дир.бг
Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се топи
Георги Брандийски - 19 юни 2017, 12:18
Големият излишък по текущата сметка на еврозоната започва да се свива с оглед на постепенното възстановяване на петролните цени
Това отбеляза ЕЦБ, влизайки по този начин в дебата за световните търговски отношения, който предизвика напрежение между Вашингтон и Берлин, съобщава “Уолстрийт Джърнъл“, цитиран от БНР.

Продължаващите търговски излишъци на Германия се превърнаха в гореща тема на икономическата политика, след като преди време висш служител от администрацията на Доналд Тръмп обвини Берлин, че използва подценено евро, за да експлоатира своите търговски партньори. Трябва да се има предвид, че Германия е най-голямата икономика в еврозоната и е отговорна за около три четвърти от търговския излишък в региона на единната валута.

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната, който измерва грубо разликата между местните спестявания и инвестициите, нарасна през 2016-а година до 3,3% от брутния вътрешен продукт спрямо 3,2% през 2015-а година. ЕЦБ обаче твърди, че излишъкът е започнал да се свива през втората половина на миналата година, след като цените на петрола са стартирали процес на постепенно възстановяване.

Според централната банка увеличението на излишъка между средата на 2014-а и средата на 2016-а година - от около 2% от БВП до 3,3% от БВП - се е дължало до голяма степен на по-ниските петролни цени. Търговските излишъци на единния валутен блок със САЩ и със страните от Европейския съюз, които са извън еврозоната, се понижил с около 0,1% от БВП през миналата година в сравнение с 2015-а, посочва също така Европейската централна банка.


Още от Институции
Излишъкът в държавната хазна ще бъде изхарчен до края на годината, прогнозира председателят на Фискалния съвет проф. Борис Грозданов.
- 18 Октомври 2017, 17:24
Ще бъде изготвен парцеларен план за строителството на автомагистралата Русе-Велико Търново за участъка Русе-Бяла и обходния път на Бяла.
- 18 Октомври 2017, 16:51
Потреблението на гърците е паднало с 32 милиарда евро по време на тежките години на кризата.
- 18 Октомври 2017, 11:18
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2017 Dir.bg. All rights reserved.