Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Данните на Евростат за България обаче продължават да показват солиден ръст на заплащането на труда Shutterstock
Слаб ръст на заплатите в ЕС, България отличник
Георги Брандийски - 16 юни 2017, 16:39
През първото тримесечие заплатите в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха по-слаб растеж спрямо края на предходната година. В България има солидно повишение.
Страната ни се нарежда на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплатите през периода януари - март, показват данни на Евростат.

През първото тримесечие заплащането на труда в еврозоната нарасна на годишна база с 1,4%, но след повишение с 1,6% през последните три месеца на миналата година, докато в целият Европейския съюз беше отчетно повишение с 1,6% след растеж с 1,8% в края на 2016-а година.

Това забавяне на растежа на заплащането на труда е факт въпреки ускорения европейски икономически растеж и спада на безработицата към 8-годишни дъна. Трябва също така да се има предвид, че темпото на повишаване на заплатите изостава от растежа на потребителската инфлация през същия период, което води до намаляване на реалните доходи и респективно на потребителските разходи.

В същото време цената на работната сила (включваща данъци, заплати и други разноски) в еврозоната и в целия ЕС запази темпото си на растеж от предходното тримесечие, нараствайки съответно с 1,5% и с 1,7%.

Данните на Евростат за България обаче продължават да показват солиден ръст на заплащането на труда през първото тримесечие с 9,9% на годишна база след повишение с 8,3% в края на 2016-а година. По този показател нашата страна заема трето място сред всички 28 страни - членки на ЕС, изпреварена единствено от Румъния (със скок на заплатите със 17,2%) и Унгария (с повишение от 13,0%).

Цената на работната сила в нашата страна нарасна през трите месеца до края на март с 10,1% след повишение с 8,0% през последното тримесечие на предходната година, като и по този показател България е на трето място в целия Европейския съюз, изпреварена отново от Румъния (с повишение с 17,2%) и Унгария (с повишение с 11,7%).


Още от Бизнес
Доходността на 10-годишните гръцки облигации се понижава към най-ниско ниво от 2009-а година насам, след като в петък агенция “...
БНР - 26 Юни 2017, 12:42
Габровският административен съд (ГАС), със свое решение от 15.06.2017 г., отмени разпоредби от Наредбата за определяне на местните такси, цени на...
infostock.bg - 26 Юни 2017, 12:16
Бизнес доверието в Германия отбеляза ново изненадващо рязко повишение през месец юни, достигайки най-високо ниво от 1991-а г...
БНР - 26 Юни 2017, 11:57
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2017 Dir.bg. All rights reserved.