Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Обмяната на банкнотите в Индия е насочена срещу укриването на данъци EPA/БГНЕС
Хаос в Индия при подмяна на банкноти
Димитър Михайлов - 12 ноември 2016, 15:54
Милиони разтревожени хора в Индия се опитват да разменят старите банкноти, станали неизползваеми преди няколко дни, защото бяха извадени от употреба.
Изненадващата операция по подмяната на 24 милиарда банкноти в обращение в Индия е част от борбата с избягването на данъци и нелегалните средства.

От полунощ във вторник банкнотите от 500 и 1000 рупии (7,5 и 15 долара) вече не са законно платежно средство.

Правителството съобщи, че ще обмени по 4000 рупии на човек с валидна лична карта от 10 ноември до 31 декември, а банкоматите ще отпускат по 2000 рупии на карта дневно.

Само че още вчера по обед банкоматите останаха без пари и банките се опитват да се справят с хилядите клиенти, които чакат да обменят и внесат старите си купюри.

Това предизвика хаотични сцени  в цяла Индия, където опашките пред банките станаха още по-дълги и се стигна до сблъсъци, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Милиони разтревожени хора се опитват да разменят старите банкноти с висок номинал, станали неизползваеми преди няколко дни, след като бяха извадени от употреба.

В столицата Делхи избухнаха сблъсъци, след като парите в банкоматите свършиха. Паника настана в две банки в старата част на града, когато хилядите чакащите граждани се втурнаха напред.

Паравоенни, разположени при банките в някои от най-натоварените райони, се разхождаха сред тълпите и призоваваха хората да запазят спокойствие. Неудволетвореността нарасна, след като бе съобщено, че в някои банки новите банкноти са изчерпани.

Министърът на финансите Арун Джайтлей заяви, че на банките ще е нужно време да внесат промени в банкоматите, за да пускат от новите банкноти. Министърът направи изказването си на фона на милионни опашки пред банковите клонове.

Джайтлей уточни, че банкоматите не са били настроени преди съобщението тази седмица за изземване от обращение на купюрите от 500 и 1000 рупии от съображения за секретност. "Това е мащабна операция, ще отнеме време", отбеляза той. По думите му подмяната на банкнотите ще бъде от полза за икономиката в средносрочен до дългосрочен план.


Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.