Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
За по-краткосрочните депозити - за 1 и 3 месеца, лихвените нива са под 1 и около 1%, каза Тихомир Тошев Архив Дир.бг
Рекорден спад на лихвите по депозити
Георги Брандийски - 24 март 2015, 08:21
Лихвите по депозитите у нас са паднали до рекордно ниски нива през февруари. Средната доходност по тримесечните влогове вече е под 0.9% на годишна база.

Само за година индексът на лихвените нива по влоговете се е свил с около 65%, сочи анализ, цитиран от в. "Сега".

Точно преди година - през февруари 2014 г., печалбата и по левовите, и по евровите влогове е била над 2.30%. През февруари средната доходност от депозитите в евро е паднала до 0.8%, докато през януари е била 0.97%. Индексът по левовите влогове през миналия месец е 0.88 % при 1% през януари.

Според анализа 11 от банките у нас са свалили допълнително лихвите по влоговете си през февруари. Тенденцията на спадане на доходите от депозити започна от 2009 г., но се засили особено в последните месеци след фалита на КТБ. Очаква се това да бъде потвърдено и от лихвената статистика на БНБ, която ще бъде публикувана в четвъртък.

"За по-краткосрочните депозити - за 1 и 3 месеца, лихвените нива са под 1 и около 1%", каза изпълнителният директор на "Кредит Център" Тихомир Тошев. Някои от малките банки у нас предлагат и по-високи лихви, когато имат нужда от повече средства за кредитната си дейност, но това е рядкост.

Според информационния бюлетин на БНБ тенденцията лихвите да падат под 1% се засилва от края на миналата година. През декември 4 банки у нас са предлагали влогове с лихва до 1%. Година по-рано само една банка е имала подобни условия. В същото време в края на 2013 г. 14 банки са предлагали продукти с лихви над 4%, докато в края на миналата година е имало само една такава банка.

Прогнозите на БНБ са през тази година лихвите да продължават да падат. Въпреки почти нулевата доходност от влоговете обаче спестяванията продължават да растат. В края на януари в банковата система са били депозирани 58.95 млрд. лв. Слабото кредитиране и увеличаването на спестяванията са основна причина за ниските лихви, смятат експерти.

Според Тихомир Тошев банковата система е твърде ликвидна, а от 5 години кредитирането е в застой. "Факт е, че в последните 6 месеца спадът на лихвите беше по-съществен и той започна още преди изплащането на гарантираните депозити в КТБ", коментира пред "Сега" Тошев.

Друга причина според анализаторите е, че трезорите вече не се конкурират с високите лихви на КТБ.
"Вече я няма КТБ, няма конкуренция от високи лихви и банките свалят нивата", коментира финансистът Десислава Николова .


Още от Банкови
От 25 септември 2017 г. Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета Рилски манастир от серията Български...
infostock.bg - 21 Септември 2017, 13:54
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще работи в България за намаляване дела на необслужваните заеми, които пречат на банковия...
infostock.bg - 21 Септември 2017, 12:49
Руската централна банка (РЦБ) обяви днес, че поема контрола над осмата по големина руска частна банка, Бинбанк (B&N Bank), и става основен инвеститор
- 21 Септември 2017, 12:13
Всички от Банкови
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2017 Dir.bg. All rights reserved.