Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Летище София ще плати 100% дивидент предсрочно БГНЕС
Кабинетът иска предсрочно дивидент от държавните фирми
Георги Брандийски - 16 юни 2014, 09:25
Държавата е наредила на всички дружества с над 50% държавно участие да внесат в хазната 70% от печалбата си като дивидент.

Това е станало с разпореждане на Министерския съвет от 11 юни и трябва да се изпълни до днес, 16 юни, съобщава в. "Сега". Освободени от задължението са само болниците.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че тази стъпка ще декапитализира държавните компании и ще ги обрече на фалит.

Държавните фирми, които имат дялове в други компании, също ще трябва да прокарат през общите им събрания решение за разпределяне на 70% дивидент за акционерите. Летище "София" и Ръководство на въздушното движение (РВД) ще заделят още по-голям процент за хазната - съответно 90 и 100%.

В разпореждането няма мотиви защо се налага бързането и защо на фирмите са дадени едва 4 работни дни, за да го изпълнят. По закон плащането на дивидента трябва да стане до 15 юли, но през миналата година бе отложено до средата на ноември заради лошото финансово състояние на БЕХ.

Най-вероятно причина за това е слабото изпълнение на приходната част на бюджета, което се движи със значително изоставане спрямо заложеното. От 1-ви юли трябва да бъдат изплатени по-високите пенсии, заложени в бюджет 2014 г.

Миналата седмица премиерът Пламен Орешарски обяви, че тази година събираемостта на приходите е на най-доброто ниво от 5 години насам. Разходите на хазната обаче са се увеличили драстично. Бюджетният дефицит към края на април надхвърли 800 млн. лв.

През миналата година до средата на октомври фирмите, без БЕХ, бяха налели в хазната 216.5 милиона лева, но дивидентът за държавата бе 80%. Вдигането на вноската от 50 на 80 на сто от бившия финансов министър Симеон Дянков бе остро критикувано заради обезкръвяването на фирмите и орязването на възможностите им за инвестиции. В последните месеци на миналата година управляващите обещаха плавно намаляване на отчисленията с по 10% във всяка от годините до 2016.

В края на миналата година, отново заради недостатъчните приходи в хазната, държавата спешно изтегли 88 милиона лева от резерва на най-печелившите компании. Те бяха задължени да платят парите в рамките на 2 дни - от 17 до 18 декември.

Най-голяма бе вноската на РВД - 40 милиона лева. Летище "София" даде 8.650 милиона, АДИС - 8 милиона, три горски предприятия наляха по 5 милиона лева, толкова бяха поискани и от "Терем". Пристанищата във Варна и Бургас платиха по 3.5 милиона, а "Пристанищна инфраструктура" - 4.350 милиона лева. Сега те ще могат да си приспаднат тези суми от дължимия дивидент.

За първи път през тази година правителството въведе една от добрите международни практики компаниите да изплащат дивидент на база на консолидирания финансов резултат, така че да не се стига до намаляване на ликвидността на компаниите и да бъде запазена тяхната финансова стабилност, каза икономическият министър Драгомир Стойнев.


Още от Бизнес
През февруари промишлената активност в САЩ се ускори до близо три и половина годишен връх, а активността в сферата на услуг...
БНР - 21 Февруари 2018, 17:51
Общо 269 дни отнема на една фирма да се присъедини към електроразпределителната мрежа.
- 21 Февруари 2018, 16:54
Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП) ще подкрепи решението на десницата на канцлера Ангела Меркел да подкрепи...
БНР - 21 Февруари 2018, 16:47
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.