Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Общо 87% от всички изтеглени ипотечни кредити през януари са били в левове Bulphoto
Кредитоискатели чакат промените в закона
Редактор: News.dir.bg - 19 февруари 2014, 11:03
Законодателните промени за банковите кредити ще са в основата на бъдещите банкови ипотечни и потребителски заеми.

Според Кредит Център много хора, които имат намерения да изтеглят заем за покупка на жилище питат кога ще влязат в сила готвените законодателни промени и как точно ще се отразят на офертите им за кредит. Те се интересуват дали ще поскъпнат ли кредитите, ще отпаднат ли таксите, за кои кредити ще важат промените.

От Кредит Център посочват, че опасенията, че лихвите по кредитите ще скочат, няма да се сбъднат. По-вероятно е да се появят нови продукти, които ще отговарят на определени точки от европейската директива за ипотечните кредити.

Общо 87% от всички изтеглени ипотечни кредити през януари са били в левове. Това сочи статистиката на кредитния консултант.

Средният размер на взетите жилищни заеми в страната е 36 372 евро, което е сравнително добър показател за традиционно пасивния първи месец от годината.

В София изтеглените кредити са били средно 44 350 евро. Най-нисък е този показател в Пловдив - под 20 000 евро.

Най-активни продължават да са кредитополучателите на възраст между 26 и 35 години. На тях се падат над 52% от взетите ипотечни заеми през януари, сочи още статистиката. Хората между 36 и 45 години заемат дял от 30% от всички потребители. Най-младите – тези между 18 и 25 г., представляват 8.6% от клиентите, като приблизително сходен е делът на най-възрастните – над 45-годишна възраст.

Най-често срещаният срок за погасяване на кредита остава този между 16 и 20 години. 42% от хората избират него.

Около 30% от потребителите избират да финансират с кредит между 70 и 80% от стойността на покупката си. Други 28% решават да покрият между 60 и 70% от цената с външно финансиране. С кредит от 90 до 100% от стойността покупката си ще покрият около 3% от потребителите през януари.


Още от Банкови
Европейският банков орган ще напусне британската столица Лондон заради предстоящото излизане на Обединеното кралство от ЕС и ще бъде преместен в...
- 21 Ноември 2017, 07:40
Visa обяви началото на Visa Global Transit Solutions – програма, която ще ускори използването на дебитни, кредитни и предплатени карти за...
infostock.bg - 20 Ноември 2017, 12:47
3 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирми след продължилата малко повече от месец контролна кампания на НАП спрямо компании, които бяха...
infostock.bg - 17 Ноември 2017, 16:11
Всички от Банкови
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2017 Dir.bg. All rights reserved.